فواید کتابخوانی از نوزادی تا نوجوانی

🔸کتاب خوانی در همه‌ی سنین از دوران نوزادی گرفته تا نوجوانی سبب خودشناسی می‌شود.

🔸نوجوانان با کتاب خواندن می‌آموزند که چه کسی هستند و در کجای دنیا قرار گرفته‌اند، به چه چیزی ایمان دارند، دین و مذهب‌شان چیست، آداب و رسوم کشور و هم‌نژادان خود را کشف می‌کنند‌‌‌.

🔸فرزندانتان با کتاب خواندن می‌آموزند که قهرمان واقعی چه کسی است و ضد‌قهرمان کیست؟

🔸آنها شناخت خوبی نسبت به احساسات خود و دیگران به دست می‌آورند. مثلاً احساس شادی، غم، تنهایی، خشم، سردرگمی و…

🔸کتاب خواندن برای نوزادان تاثیر مستقیمی روی مهارت گفتاری و زبانی آنها دارد.

🔸کتاب خواندن به دلبندانتان کمک می‌کند که مسیر آینده‌ی خود را به خوبی مشخص کنند و هدف خود را بیابند‌‌.

🔸هدف از کتاب‌خوان کردن ایجاد سرگرمی و شادی برای آنهاست.

🔸مطالعه سبب می‌شود آنها به آرامش برسند و از استرس روزمره دور شوند.

🔸کودکان با مطالعه می‌توانند استقلال عمل را یاد بگیرند. وقتی آنها کم‌کم با سواد می‌شوند یاد می‌گیرند خودشان به تنهایی بخوانند و دیگر به کمک شما کمتر احتیاج دارند.

🔸کودکان فرهنگ خواندن را از والدین می‌آموزند و یاد می‌گیرند روی چه چیزی تمرکز کنند. میزان ارزشمندی کتاب را درک می‌کنند.

🔸وقتی شما به عنوان والد برای کودک نوپا کتاب می‌خوانید کودک با تمام حواسش با خواندن کتاب درگیر می‌شود. او دارد خود را می‌شناسد و با حواس پنج‌گانه‌ی خود آشنا می‌شود.

او با شنیدن صدای شما حس شنوایی را می‌شناسد، با لمس کردن کتاب و به دهان گرفتن آن حس لامسه‌اش تقویت می‌شود. با دیدن تصاویر کتاب حس بینایی‌اش شکل می‌گیرد. با بویی که از صفحات کتاب تراوش می‌شود حس بویایی را می‌شناسد. تجربه کردن حواس برای کودک لذت بخش است.

🔸کتاب خواندن باعث رشد فکری، عاطفی و اجتماعی نوپا خواهد شد.

🔸دلبندتان با مفاهیم ریاضی، اعداد، رنگ‌ها، اشکال، انواع گیاهان و جانوران آشنا می‌شوند.

🔸کودکان انواع رفتارها و چگونگی برخورد با آنها را شناسایی کرده و می‌آموزند.

🔸انواع واژه‌ها و کاربرد و نحوه استفاده صحیح از آنها را فرا می‌گیرند. آنها می‌آموزند واژه‌های مناسب و اشتباه را در چه مواقعی بکار ببرند، مثلاً مفهوم واژه‌هایی مانند لطفاً و ببخشید را درک می‌کنند.

🔸اشیائ پیرامون خود را شناسایی کرده و تفاوت آن‌ها را می‌فهمند. مثلاً تفاوت بین دوچرخه و سه چرخه را تشخیص می‌دهند.

🔸کودکان بازتابی از زندگی خود را در داستان‌ها مشاهده می‌کنند. و همچنین به تفاوت نژادها پی می‌برند.

داستان‌هایی که از زبان حیوانات هستند راه خوبی برای صحبت در مورد نژاد پرستی است، زیرا نژاد یک مفهوم انسانی است و خود حیوانات هیچ گونه نژادی ندارند، آنها جهانی هستند.

🔸آنها از صدای گرم شما هنگام خواندن آرامش گرفته و پیوند فیزیکی و روحی عمیقی با والدین برقرار می‌کنند.

🔸کتاب ها موجودیت و انسان بودن را به کودکان می‌آموزند. کتاب‌هایی برای آنها انتخاب کنید که مربوط به جنسیت خاص مثلاً (دخترها) و یا (پسرها)نباشند. کتاب‌هایی که از زبان حیوانات و یا ربات‌ها هستند گزینه‌های مناسبی هستند. به این طریق به کودک می‌آموزیم موجودیت فرد به زن بودن و یا مرد بودن نیست بلکه(انسان بودن) مهم است.

🔸وقتی برای کودکی نوپا کتاب می‌خوانید ذهنش پرواز می‌کند و تجسم کردن را می‌آموزد.

🔸کتاب ها به فرزندان نوپای شما کمک می‌کنند تا با دوره‌های مختلف زندگی و فراز و نشیب‌های آن در حین بزرگ شدن پی ببرند. مثل آغاز مدرسه، درگیری با یک دوست، ترس از تاریکی، ناخن جویدن و….

🔸کتاب های بدون واژه یا مصور (برای کودکان نوپا) فرصتی عالی برای بهبود ادبیات بصری کودک و کمک به او برای درک اطلاعات یک داستان از طریق تصاویر است. از او بخواهید به شما بگوید که در هر صفحه چه اتفاقی افتاده. حتی می‌توانید داستانی فرعی از دل داستان اصلی خارج کنید.

 

🔸کتاب‌ها اطلاعات کاملی از زندگی را به اشتراک می‌گذارند که اغلب برای کودکان قابل فهم است.

🔸کتاب‌ها درس زندگی می‌دهند بی‌آنکه خود مخاطب متوجه شود.

🔸کتاب‌های مصور برای کودکان نوپا باعث تقویت عمل یادگیری کتاب‌خواندن به شیوه‌ای سرگرم‌کننده، زیرکانه و غیر اجباری می‌شود. یک کتاب مصور می‌تواند مستقیما به حروف الفبا اشاره کند و یا توانایی ریاضی در حال رشد کودک را افزایش دهد.

🔸کتاب‌ها این توانایی را دارند که به راحتی و با شخصیت‌های مجزا و در قالب شوخی به رفتارهای مثبت اشاره کنند.

🔸کتاب‌هایی که بر اساس شخصیت‌های تلویزیونی هستند بچه‌ها را نسبت به تماشای تلویزیون مشتاق‌تر می‌کنند.

🔸کتاب خواندن با کودکان بنیان خانواده را مستحکم‌تر می‌کند.

🔸کتاب‌های تصویری(مصور) راهی مناسب و خوب برای توجه به حالات صورت، زبان بدن و شوخی‌های تصویری به کودکان است.

🔸برای درک بهتر برخی کتاب‌ها لازم است کودک آن کتاب‌ها را چندین بار مورد مطالعه قرار دهد.

🔸کودک با گوش دادن به کتاب‌هایی که برایش می‌خوانید یا خودش می‌خواند، می تواند عشق به ادبیات را بیاموزد و از درک آن بسیار لذت ببرد.

🔸کودکانی که تبدیل به کتاب‌خوان‌های مستقل (کودکانی که خودشان بدون کمک والدین کتاب می‌خوانند) شده‌اند وقتی غرق خواندن کتابی چند فصلی هستند احساس بزرگ بودن می‌کنند.

🔸کار اصلی کودکان در این دوره(کتاب خواندن به صورت مستقل) صرفا پی بردن به تمایلات و ایده‌های شخصی‌شان است و اینکه بتوانند مستقیماً آن چیزی را کشف کنند که باعث می‌شود عاشق کتاب شوند.

🔸کودکان با توانایی خواندن باید سراغ کتاب‌های چند جلدی یا همان مجموعه‌ی کتاب ها بروند.

🔸کتاب ها باعث می‌شوند که هیجان و انرژی کودک بیشتر شود.

🔸کتاب‌ فضایی برای غنی کردن و بالا بردن سطح زندگی کودکان است. کودکان می‌آموزند که کتاب‌ها نگرانی‌های آنها را پیش‌بینی می‌کنند، به پرسش‌های‌شان پاسخ می‌دهند و مشکلات دردناک و نگران‌کننده را حل می‌کنند. وقتی کودکان از همان سنین پایین بیآموزند که کتاب‌ها می‌توانند چنین کارهایی انجام دهند هرگز چنین درسی را فراموش نخواهند کرد.

🔸 کتاب‌ها قوی هستند، پر از احساسات هستند و بین بچه‌ها پیوند دوستی برقرار می‌کنند. کتاب‌ها می‌توانند لبخند به لبتان بیآورند، می‌توانند مسحورتان کنند و شما را به هیجان آورند و کمک می‌کنند که بهتر خودتان را درک کنید. و چقدر خوب است که می‌توانید آنها را با خود همه‌جا ببرید و هیچ وقت نیاز به شارژ شدن ندارند. کتاب‌ها شما را به بقیه متصل می‌کنند، بدون اینکه استرس لایک کردن داشته باشید.

🔸 کتاب‌های داستانی و غیر داستانی مصور روشی مناسب برای انتقال اطلاعات و حفظ شوق مطالعه در میان کودکانی‌اند که دیداری‌تر هستند. برای بچه‌هایی که هنوز اشتیاقی به خواندن ندارند یا با دیدن کتاب‌های حجیم ذوق خود را از دست داده‌اند رُمان‌های مصور و کتاب‌های طنز راهی عالی برای ورود تدریجی به دنیای کتاب و حفظ عادت مطالعه است.

🔸در سنین هشت تا دوازده سالگی کودکان آماده ورود به دنیای کتابخوانی برای لذت حقیقی می‌شوند. آنها اکنون کتاب می‌خوانند تا ساعت‌ها در یک داستان غوطه‌ور شوند، دنیاهای جدید را کشف کنند، با شخصیت‌های جذاب آشنا شوند و مردمی را بشناسند که به شیوه‌ای متفاوت با آنها زندگی می‌کنند‌. با خواندن این کتاب‌ها، کودکان کشف می‌کنند‌‌‌ که خودشان چه کسانی هستند و اطلاعات بیشتری در مورد موضوع مورد مطالعه خود پیدا می‌کنند. آنها به همان دلیل کتاب می‌خوانند که تمام ما کتاب می‌خوانیم: فرار، کشف، به چالش کشیدن خودمان، شناور شدن در امواج صدایی گیرا، همدم شدن با شخصیت‌هایی که با آنها ارتباط برقرار می‌کنیم و سفر به سراسر جهان از فاصله ایمن صندلی اتاق نشیمن.

🔸 کودکان از هشت سالگی به بعد می‌آموزند و پی می‌برند که کدام داستان‌ها برایشان جذاب است و به کدام داستان‌ها بی‌رغبت هستند.

🔸فرزند شما می‌آموزد که خواندن کتاب فقط معطوف به خواندن آن نیست بلکه به ماهیت، ایده‌ها، بحث و گفتگو در مورد کتاب نیز مربوط است. او می‌تواند وب سایت نویسنده یا ناشر را پیدا کند که در آنجا اتاق‌های گفت و گو درباره‌ی کتاب موجود است.

🔸فواید کتاب‌های صوتی: کتاب‌های صوتی به ویژه هنگام اتومبیل سواری، مشارکت کودکان و بزرگسالان در سنین مختلف در لذت بردن از یک داستان مشترک را آسان می‌کنند.

از این فرصت که وقتی در ماشین با بچه‌ها در حال سفر هستید و آنها نمی‌توانند جای دیگری بروند استفاده کنید. این موقعیت خوبی است تا فرزندتان را در معرض چیزی قرار دهید که در برابر آن مقاومت می‌کند. (مثلاً بسیاری از کودکان به یک دستگاه دیجیتال با هدفون دسترسی دارند و خودشان موسیقی یا پادکست گوش‌ می‌دهند، چرا اجازه نمی‌دهیم آنها کتاب صوتی را به این ترکیب اضافه کنند.)

🔸در کتاب ها، نوجوانان درس‌های زندگی را جایی یاد ‌می‌گیرند که می‌تواند بهترین محیط ممکن باشد.

 

🔸 نوجوانان آرامش، جشن و سرور و همدلی را در داستان ‌ها می‌جویند، خواه شبکه‌های اجتماعی و یک فیلم این را به آنها گفته باشد خواه یک کتاب.

🔸به طور کلی ادبیات می‌تواند هم‌نشین خوبی برای کودکان و نوجوانان باشد.

🔸 نوجوانان بازتاب زندگی خود را در کتاب‌ها می‌بینند (او در جستجوی تایید خود، گذشته ،حال و آینده‌اش است) یک کتاب مکان ایده ‌آلی برای یافتن آنهاست.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

🔸

 

 

 

 

 

 

(این مطلب به تدریج به روز شده و گسترش می‌یابد.)

 

برای آشنایی با تکنیک های کتاب خوانی در کودکان این مقاله را بخوانید.

 

 

 

 

به اشتراک بگذارید
پست های مرتبط

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *